Θεσσαλονίκη Εμπιστευτικό #6

thessaloniki

φωτογραφία από polispost.com

Αν εξομοιώναμε μεταφορικά την ελληνική επικράτεια με μια φάρμα ζώων, τότε η Θεσσαλονίκη πιθανό να αποτελούσε το κοτέτσι της. Φτερά και πούπουλα στολίζουν την υπερφορτωμένη αμφίεση των θηλυκών πουλερικών που αρέσκονται στο αδιάκοπο κράξιμο κατά την ιεροτελεστία ενός πρωινού καπουτσίνο στο Local ή ενός ποτηριού λευκού κρασιού στο Noon καταμεσής της μεσημεριανής σιέστας. Από την άλλη, νάρκισσοι αρσενικοί κυματίζουν ξεδιάντροπα τσουλούφια και λειριά επιδιδόμενοι σε κοκορομαχίες φαρμακερής ατάκας καθώς καταβροχθίζουν δίχως τακτ το ένα σουβλάκι μετά το άλλο στο Ντερλικατέσεν, άλλωστε το Sushi Bar του Met πέφτει κομματάκι μακριά και μάλλον δεν συγκινεί ιδιαίτερα τους ουρανίσκους της τοπικής αστικής δηθενιάς εξαιτίας του ακραίου εξωτισμού και των τσουχτερών τιμών.

Βαβούρα, βρωμιά και δυσωδία, ματαιοδοξία και αγένεια αναδύονται σαν τη χαρακτηριστική ομίχλη που καλύπτει την πόλη ανά τακτά διαστήματα, ανώφελα θέλοντας να κρύψει τις αγέλες που βουλιμικά καταναλώνουν τη ξεδιαντροπιά, την ψευτογκλαμουριά και την υποκρισία που σε πείσμα των καιρών αρνούνται να υποχωρήσουν από τη συλλογική συνείδηση. Καθώς το ηλιοβασίλεμα αντικατοπτρίζεται στα βρώμικα απόνερα του Θερμαϊκού που σφουγγαρίζουν τον ποδηλατόδρομο της παλιάς παραλίας δίνεται το σύνθημα για την εισβολή σε γυμναστήρια και χώρους άθλησης όπου το κακάρισμα θα δώσει και πάλι το στίγμα του. Ελεύθερα βάρη και διάδρομοι, χώροι χορού και αεροβικής, τερέν και κλειστά κολυμβητήρια θα πλημμυρίσουν από έξαλλο κουτσομπολιό, τζάμπα μαγκιά, την glitter απάθεια και την αυτοπεποίθηση της αμάθειας. Και αφού τα πουλερικά εκτονωθούν στα προγράμματα yoga, zumba και pilates, φουσκώσουν στήθια και μπούτια με τρόμπες αναβολικών θα αποσυρθούν στις στεγασμένες φωλιές για να κλωσήσουν με ησυχία και σε κατάσταση πλήρους χαιρεκακίας τις όσες άχρηστες πληροφορίες της ημέρας αποκόμισαν σχετικά με τα γκομενικά του κολλητού, την κατάσχεση του σπιτιού του γείτονα, το κέρατο που τρώει η συνάδερφος στη δουλειά από τον άντρα της, την αδυναμία μιας γνωστής να καταβάλλει το μηνιαίο ενοίκιο για την επιχείρησή της που σιγοσβήνει.

Έλα όμως που την φαινομενική γαλήνη της νύχτας, εκείνη που πλέον δεν διαταράσσεται ούτε από τον θόρυβο των λιγοστών αυτοκινήτων που διασχίζουν τους δρόμους της πόλης, μπορούν κάλλιστα να ακυρώσουν οι ορέξεις λυκάνθρωπων. Οπλισμένοι με κοφτερό μυαλό, απαλλαγμένοι από κόμπλεξ, κακόβουλες σκέψεις και υπόγειες πράξεις ίσως καταφέρουν άνετα να τραγανίσουν τα σύρματα που στο μήκος του περιφερειακού περιορίζουν τις όποιες δυνάμεις καθαρότητας και δημιουργικότητας αιφνιδιάζοντας την καθημερινότητα. Και αν δεν σφάξουν όσες περισσότερες κότες μπορούν, τουλάχιστο θα τις περιχύσουν με πίσσα φέρνοντας έτσι την μαυρίλα των προσωπικοτήτων τους σε αρμονική αντιστοιχία με την εξωτερική τους εμφάνιση. Ας ευχηθώ πως κατά συνέπεια θα περιοριστεί η δράση και όσων τρίτων ανακατεύονται με τα πίτουρα γιατί το σοφό αρχαίο ρητό ορίζει πως είθισται να καταλήγουν στα στομάχια των κατά τα άλλα συμπαθών παμφάγων.

One comment

  1. Cutie Patootie

    Harsh!

Leave a comment